#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
29 30 31 1 2
2017-06-02 17:30:00

FITNESS

czytaj dalej
3 4
5 6
2017-06-06 18:00:00

TRENING FUNKCJONALNY

czytaj dalej
7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Relacja z IV spotkania III edycji KLUBU PODRÓŻNIKA- MAROKO

2016-01-29 10:48:25

W czwartek 28 stycznia 2016 r. odbyło się IV spotkanie III edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszym gościem była Małgorzata Wiśniewska, która przedstawiła relację z podróży zatytułowaną „Rowerem przez Maroko z Afryką Nowaka w tle”.

 

Miło nam było powitać w nowym roku tak licznych gości, którzy przybyli na to spotkanie. Jak zawsze czekał na wszystkich poczęstunek, który tym razem składał się z dania głównego- TADŻIN z kurczakiem i gruszką karmelizowaną, podany do kaszy kus kus a na deser do miętowej herbaty MAKROUD ciasteczka z masą daktylową i sezamem. Wszystkie potrawy przygotowała Urszula Dobrzańska (główna organizatorka/ członkini Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Tomaszkowo”).

 

Nasza prelegentka przedstawiła na wstępie historię Kazimierza Nowaka, który był inspiracją do jej podróży. Nowak to polski podróżnik, który w latach 1931-1936 przebył samotnie kontynent afrykański z północy na południe i z powrotem (w sumie 40 tys. km rowerem, pieszo, konno, na wielbłądzie, czółnem oraz pociągiem. Aby upamiętnić jego dokonania powstał projekt „Afryka Nowaka” mający na celu przemierzenie przez polaków Afryki jego ścieżkami. Jako dziennikarz przez 5 lat pisał codzienne relacje z podróży do swojej żony, gdzie obok osobistych przeżyć, uchwycił niezwykłą kulturę, bogactwo przyrody i życie duchowe kontynentu afrykańskiego. Więcej na temat projektu: http://afrykanowaka.pl/

Na podstawie jego listów powstała książka: „Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd. Listy z podróży afrykańskiej z lat 1931-1936”.

 

 

Małgosia wraz z dwójką towarzyszy podjęła się przejechania rowerem Maroka. Było to nie lada wyzwanie, do którego długo się przygotowywała. Ideą tej podróży było poruszanie się przez uczestników projektu w taki sam sposób jak Nowak. Dlatego też środkiem transportu był w ich przypadku był rower zaopatrzony w sakwy, w których było wszystko czego potrzebowali: namiot, jedzenia, duże ilości wody, niezbędne ubrania... W sumie ciężar wraz z rowerem liczył około 30 kg., który w dość trudnych warunkach był ogromnym obciążeniem. Ciekawostką jest to, że drogę wyznaczał im głównie kompas. Mieli ze sobą mapy, jednak brak drogowskazów utrudniał drogę. Plan został jednak wykonany a Małgosia wróciła do domu bogatsza o nowe doświadczenia, które utwierdziły ją w przekonaniu, że Polska jest niezwykle ucywilizowanym krajem, w którym żyje się bardzo dobrze i lekko w porównaniu do warunków życia w tej części Afryki. Dodatkowo poznając mijanych tam ludzi zdała sobie sprawę jak ogromnym szczęściem jest posiadanie na co dzień dostępu do wody...

Małgosia zachęcała również do podróżowania rowerem. W obecnych czasach transport roweru samolotem nie jest tak bardzo kosztowny, a daje możliwość pokonywania znacznych odległości i bezpośredniego kontaktu z otoczeniem. Niesamowicie również przyciąga tubylców i wzbudza w nich zaufanie i życzliwość :) Jeśli dalekie podróże to zbyt duże wyzwanie warto rozejrzeć się dookoła i pojeździć po najbliższej okolicy. Pozytywne doznania- gwarantowane!

 

Naszej podróżniczce serdecznie dziękujemy za ciekawą prezentację. Już dziś zapraszamy na kolejne spotkanie KLUBU PODRÓŻNIKA, które odbędzie się połowie lutego. Tematem będą podróże podwodne...

 

A tymczasem uchylamy rąbka tajemnicy i podajemy przepisy na smakołyki, których mogliśmy spróbować w KĄCIKU KULINARNYM:

 

TADŻIN z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami

 

Składniki: (na 6 porcji)

- 2 cebule, pokrojone w plastry

- 7 łyżek oliwy z oliwek

- 1 cały kurczak, podzielony na porcje

- 1 łyżeczka zmielonej kurkumy

- 1 łyżeczka zmielonego kuminu

- 1 łyżeczka zmielonej kolendry

- 1 łyżeczka soli

- 2-3 laski cynamonu

- 2 liście laurowe

- 1 pęczek świeżo posiekanej kolendry

- 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru

- 125 ml wody

 

- 30 g masła

- 2 gruszki, pokrojone w plasterki

- 2 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania:
- Przygotowanie: 15min.

- Gotowanie: 1 godz.

- Gotowe w: 1 godz. 15min.

- rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C

- na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę, aż zmięknie

- cebule przełożyć na dno naczynia do tadżin, a na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka

- w miseczce wymieszać 5 łyżek oliwy z kurkumą, kuminem, mieloną kolendrą i solą

- mieszaniną natrzeć kurczaka

- na wierzchu położyć laski cynamonu

- pokruszyć liście laurowe i posypać nimi kurczaka

- dodać posiekaną kolendrę i imbir

- zalać wodą, przykryć i wstawić do piekarnika na 50 min.

 

- na patelni roztopić masło na małym ogniu

- dodać pokrojone gruszki i miód

- smażyć na wolnym ogniu przez około 5 min., aż się skarmelizują

- wyjąć tadżin z piekarnika, sprawdzić, czy kurczak jest upieczony

- dodać gruszki, wymieszać i wstawić do piekarnika na 10 min.

 

Rada: Danie można przyrządzić w brytfannie, jeśli naczynie do tadżin jest nieosiągalne.

 

 

MAKROUD arabskie daktylowe ciasteczka
 

Składniki:
Ciasto:
- 500 g maki
- 15 g drożdży
- 240 ml oleju kukurydzianego
- 120 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki anyżku
- 1/2 łyżeczki mahlabu
- 240 ml letniej wody

Nadzienie:
- 500 g wypestkowanych zmielonych daktyli lub gotowej masy daktylowej ajwa
- 60 ml oleju kukurydzianego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta goździków
Do obtoczenia:
- 200 g sezamu

Wykonanie:
Ciasto:

- drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką i przyprawami, dodać oba rodzaje oleju i wymieszać.

- dodawać stopniowo letnia wodę i wyrobić ręką przez około 2-3 minuty do uzyskania luźnego i gładkiego ciasta. Odstawić.
Nadzienie:

- daktyle wymieszać z przyprawami i olejem tak by powstała miękka i łatwa do formowania masa.
- podzielić zarówno ciasto jaki i nadzienie na 4 części
- piekarnik nagrzać do 220 st. C
- blat wysypać szczodrą ilością sezamu, umieścić na nim porcję ciasta i rozpłaszczyć dłonią tak by uzyskać prostokąt wielkości pity (około 15 cm średnicy).

- na wierzchu ciasta położyć kule daktylowej masy, posypać sezamem.

- odwrócić do góry nogami i wałkować tak by zarówno daktyle jak i ciasto rozpłaszczało się równomiernie (do grubości około 4-5 mm, wygodniej jest osobno wałkować daktyle, a osobno ciasto).

- z powrotem odwrócić i zwinąć w rulon (jak cienką i długą roladę, tak by ciasto było na zewnątrz), następnie spłaszczyć wałki ciasta do wysokości 1,5 cm
- z ciasta odcinać 2 cm kawałki, obtaczać w sezamie (można użyć jasny i czarny sezam) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- piec 10 minut aż ciasteczka będą złote.

- ostudzić i zajadać, można przechowywać do miesiąca w szczelnym pojemniku.


Smacznego!

 

Ewelina Sugajska,

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

zdjęcia:

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #