#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
29 30 31 1 2
2017-06-02 17:30:00

FITNESS

czytaj dalej
3 4
5 6
2017-06-06 18:00:00

TRENING FUNKCJONALNY

czytaj dalej
7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Relacja z III spotkania III edycji KLUBU PODRÓŻNIKA- EKWADOR

2015-12-11 10:12:49

W czwartkowy wieczór 10 grudnia 2015 r. o godz. 18:30 odbyło się ostatnie tegoroczne spotkanie KLUBU PODRÓŻNIKA w świetlicy w Tomaszkowie. Naszym gościem był Tomasz Raczyński- mieszkaniec Olsztyna, ichtiolog, podróżnik i fotografik. Przedstawił prezentację zatytułowaną „EKWADOR- Indianie Huaorani”.

 

Podróż do Ekwadoru miała miejsce już kilka lat temu. Przygotowana prezentacja była również wyświetlana na Ogólnopolskim Spotkaniu Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów „KOLOSY”- największej w Europie imprezie podróżniczej, która każdego marca odbywa się w Gdyni.

 

Każdy nasz gość to również dla nas- organizatorów niewiadoma. Jesteśmy ciekawi sposobu przedstawienia podróży tak samo jak pozostali uczestnicy spotkania. Tym razem mieliśmy okazję obejrzeć prezentację ze zdjęciami naszego podróżnika oraz jego towarzyszki. Ze względu na zainteresowanie tematyką związaną z rybami mogliśmy bliżej przyjrzeć się żyjącym w tej części Ameryki Południowej zwierzętom głównie wodnym. Dodatkowo prezentacji towarzyszyły dźwięki nagrane w dżungli. Poznaliśmy również mieszkańców dwóch odwiedzonych przez Tomasza wiosek- Indian Huaorani.

 

Kącik kulinarny przygotowała Urszula Dobrzańska i zaserwowała rarytasy, na które podajemy Państwu przepisy:

 

ZUPA POMIDOROWA Z BANANAMI

posypana prażonym kokosem

 

Składniki:
- 2 cebule
- 2 banany
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- ¾ litra bulionu
- sól, pieprz
- masło lub olej do smażenia
- kwaśna śmietana
- wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:
- Zagotuj bulion i wrzuć pomidory wraz z zalewą.
- Na patelni podsmaż cebulę i posyp ją solą i pieprzem. Nie zarumieniaj jej.

- Dodaj pokrojone w plastry albo rozgniecione banany, smaż jeszcze 2-3 minuty.
- Pomidory i cebulę dodaj do bulionu, wszystko gotuj kilka minut, zmiksuj blenderem.

- Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj kwaśną śmietanę, całość posyp wiórkami kokosowymi. Wiórki można wcześniej uprażyć.

 

KRUCHE CIASTO Z BANANAMI

Składniki:

- 1 szklanka mąki (z górką)

- 100 g masła (1/2 kostki)

- 3–4 łyżki cukru

- 1 jajko

- 2 banany

- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do deserów

 

Sposób przygotowania:

- Najpierw posiekaj masło z mąką i cukrem, potem wbij jajko i zagnieć.

- Zagniecione ciasto schowaj na 5–10 minut do lodówki, a potem wałkuj między dwoma foliami spożywczymi lub na omączonym blacie.

- Banany pokrój na 3 części.

KROK 3:

- Ułóż banany, posyp je cynamonem i pokrój ciasto, a potem każdego banana zawiń, zlepiając delikatnie brzegi.

- Ułóż łączeniem do dołu i wstaw na blaszce do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20–25 minut, aż będą rumiane.

- Podaj na gorąco lub zimno.

 

Smacznego!

 

Dziękujemy Tomaszkowi Raczyńskiemu za poświęcony czas, oraz naszym uczestnikom. Już dziś zapraszamy na KLUB małego PODRÓŻNIKA, który odbędzie się 19 grudnia br. w Gminnym Ośrodku Kultury w Stawigudzie. Będzie to spotkanie dla dzieci z animatorką DOMIFIKĄ, która poprowadzi gry i zabawy geograficzne, które mamy nadzieje wzbudzą w najmłodszych ciekawość świata.

 

Ewelina Sugajska,

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

zdjęcia:

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #