#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
2017-08-20 10:00:00

Spływ kajakowy Łyną

czytaj dalej
21 22 23 24 25 26 27
2017-08-27 10:00:00

Spływ kajakowy Łyną

czytaj dalej
28 29 30 31 1 2 3

Relacja z II spotkania KLUBU PODRÓŻNIKA- KUBA

2015-11-18 11:28:03

W czwartek 12 listopada 2015 r. w świetlicy w Tomaszkowie odbyło się II spotkanie KLUBU PODRÓŻNIKA. Tym razem naszymi gośćmi byli młodzi podróżnicy– Monika Drążewska i Bartosz Grucela, którzy przygotowali prezentację pt. „KUBA libre i socjalizm” zabierając nas tym samym wspomnieniami do gorącej, słonecznej i tętniącej życiem Republiki Kuby- państwa w Ameryce Środkowej położonej na Morzu Karaibskim.

 

Czwartkowe spotkanie jak zwykle rozpoczęło się od dekoracji sali. Dzieci uczestniczące w zajęciach plastycznych w Gminnym Ośrodku Kultury w Stawigudzie pod czujnym okiem instruktorek przygotowały cudne palmy (duże i małe) oraz papugi, dzięki którym w wyobraźni mogliśmy przenieść się do tej niezwykłej krainy. Serdecznie dziękujemy!

 

Kącik kulinarny został przygotowany przez Monikę i Bartosza oraz główną organizatorkę- Urszulę Dobrzańską. Nasi goście zrobili egzotyczne kanapeczki, które przystroili własnoręcznie robionymi flagami.

Pozostałymi potrawami były:

- SUAVE CON CREMA DE COCO

- SUAVE CON SALSA DE FRIJOLES (bułka z pastą z fasoli)

- MOJITO (lokalny napój bezalkoholowy)

- PLATANOS HORNEADOS

- ARROZ CON POLLO

- FRUTOS SECOS (suszone owoce)

 

Monika i Bartek odwiedzili Kubę w listopadzie 2011 r. i spędzili tam 21 dni. Wycieczkę zorganizowali w pełni samodzielnie, bez pomocy biura podróży. Podczas trzech niezwykłych tygodni „objechali” wyspę dookoła, zwiedzając najważniejsze miasta, kąpiąc się w Morzu Karaibskim i Oceanie Atlantyckim, jedząc lokalne specjały i wygrzewając się na najpiękniejszych na świecie plażach.

Kuba słynie z produkcji najlepszego na świecie rumu, cygar oraz cukru trzcinowego. Mieszkańcy, podobno z mlekiem matki wysysają niezwykłe zdolności taneczne, które można podziwiać podczas pokazów salsy. Kuba słynie także z socjalistycznego ustroju.

Dzięki przedstawionym zdjęciom oraz niezwykle ciekawych opowieściach mieliśmy okazję podpatrzeć codzienne życie mieszkańców wyspy. Nasi goście nie nocują w hotelach, ale zawsze kiedy to tylko możliwe w domach zwykłych ludzi.

Prelegenci przygotowali niezwykle ciekawą prezentację oprawioną dodatkowymi grafikami, podpisami oraz oczywiście swoimi anegdotami. Są pasjonatami podróżowania co widać i słychać. Na potrzeby spotkania w KLUBIE PODRÓŻNIKA przygotowali również konkurs, w którym do wygrania było prawdziwe kubańskie cygaro!

Monika i Kuba przygotowali również krótki filmik, który jest skrótem ich wycieczki:

Przypominamy również, że nasi goście nie otrzymują finansowego wynagrodzenia za przygotowanie prezentacji. Robią to z chęci podzielenia się swoimi doświadczeniami, spostrzeżeniami oraz wskazówkami dla przyszłych podróżników. Dziękujemy za poświęcony czas i pozytywną energię, którą z sobą przynoszą. Życzymy wszelkiej pomyślności w realizacji kolejnych podróży, których zapewne wiele przed nimi.

 

Do zobaczenia na kolejnym spotkaniu KLUBU PODRÓŻNIKA, które odbędzie się w połowie grudnia br.

 

Kącik kulinarny:

 

SUAVE CON SALSA DE FRIJOLES (czyli bułka z pastą z fasoli)

Nazwa „suave” oznacza coś miękkiego. Jest to tradycyjne pieczywo jadane na Kubie. Smakiem przypomina polską chałkę lub bagietkę o miękkiej, nie chrupiącej skórce.

PASTA Z CZARNEJ FASOLI

- 200g suchej czarnej fasoli (można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością)

- 5 łyżek aromatycznej oliwy (do małego słoiczka włożyć dwa ząbki czosnku, kilka liści bazylii, ewentualnie kawałek ostrej papryczki i zalać oliwą z oliwek; pozostawić zakręcone w lodówce przez minimum tydzień. Oliwa nabierze wspaniałego aromatu, który odmieni codzienny gotowanie)

- sól, pieprz do smaku

- 10 łyżek wody

 

- Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc, aby się namoczyła.

- Kolejnego dnia odcedzić (woda będzie niemal czarna) i zalać świeżą wodą.

- Gotować ok. 20 min. do miękkości, następnie ostudzić.

- Do miski wrzucić fasolę i pozostałe składniki i zblendować, doprawić solą wg uznania.

 

Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego!

 

Ewelina Sugajska,
GOK Stawiguda

zdjęcia:

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #