Relacja ze spotkania w Klubie Podróżnika o Gruzji/ 13.12.2019
Na piątkowym spotkaniu w Klubie Podróżnika, które odbyło się 13.12.2019 r. mieliśmy okazję zobaczyć zakątki Gruzji – te mniej turystyczne, folderowe ale niezwykle piękne, blisko surowej natury - góry Wielkiego Kaukazu. Była to wyprawa trekkingowa Eweliny i Pawła Bladosz w północną część tego pasma w okolicach Tushetii a także do Parku Narodowego Lagodekhi i Parku Waszlowani. Prezentowane zdjęcia i filmy z drona miały dodatkowy walor kolorystyczny – wyprawa bowiem odbyła się w okresie jesiennym (przełom września i października 2019) i chociaż warunki pogodowe były wymagające – wiatr i poranne przymrozki – to dla tak pięknych zdjęć warto było.
Nie mniej ciekawe były spotkania z miejscową, bardzo życzliwą i pomocną ludnością. Relacjonujący tę wyprawę podkreślili, że to dobra znajomość języka rosyjskiego jednej z uczestniczek ułatwiła bardzo te kontakty. Ewelina chwaliła również kuchnię gruzińska – jest bardzo smaczna – o czym mogliśmy przekonać się kosztując przygotowanej przez prowadzących zupę charczo. Na słowo musieliśmy uwierzyć, że również wino gruzińskie jest pyszne – mogliśmy natomiast obejrzeć jak tradycyjnie się je produkuje – od setek lat w ten sam sposób i jak wygląda winobranie.
Pasjonująca relacja mocno skupiła uwagę bardzo licznej grupy słuchaczy i nikomu nie przeszkadzało, że spotkanie trwało trochę dłużej niż zazwyczaj. Ci z uczestników, którzy nie mieli okazji spróbować smacznego poczęstunku (były też prawdziwe pierogi gruzińskie i ciasta przyniesione przez klubowiczów) – poprosili o przepis na słynną zupę charczo. O tym jak jest to smaczna potrawa świadczy fakt, że ogromny gar tego przysmaku nie wystarczył dla wszystkich.
Relacja Urszula Dobrzańska, Stowarzyszenie Tomaszkowo
ZUPA CHARCZO
Składniki:
-
500 g wołowiny gulaszowej
-
średnia cebula
-
100 g ryżu
-
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
-
2 łyżeczki przyprawy chmeli suneli
-
łyżeczka przyprawy adżika
-
2 ząbki czosnku
-
kilka ziarenek pieprzu
-
3 listki laurowe
-
garść świeżej posiekanej kolendry i pietruszki
Przygotowanie:
-
Pokrojone mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju i włożyć do garnka z wrzącą wodą (ok. 2l)
-
Dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu.
-
Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok 2h).
-
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, posiekane ząbki czosnku, dodać zmielone orzechy.
-
Posolić i dusić parę minut.
-
Do cebuli i orzechów dolać pół szklanki wywaru z mięsa, dokładnie wymieszać i dodać do Charczo.
-
Wsypać ryż.
-
Teraz pora na właściwy gruziński smak- trzeba dosypać chmeli suneli i adżikę.
-
Doprawić do smaku solą.
-
Wymieszać i gotować kilkanaście minut.
-
Na talerzu posypać zieloną pietruszką i kolendrą.
Smacznego!
zdjęcia