#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9
2019-04-09 18:00:00

TRENING FUNKCJONALNY

czytaj dalej
10 11 12 13 14
15 16 17
2019-04-17 19:00:00

FITNESS

czytaj dalej
18 19 20 21
22 23 24 25
2019-04-25 12:30:00

AKADEMIA ROWEROWA

czytaj dalej
26
2019-04-26 18:00:00

II WIECZORNY PLENER FOTOGRAFICZNY

czytaj dalej
27
2019-04-27 10:30:00

RODZINNA WYCIECZKA ROWEROWA

czytaj dalej
28
29 30 1 2 3 4 5

Relacja z III spotkanie VI edycji KLUBU PODRÓŻNIKA z Małgorzatą Olejnik o Peru

2018-12-14 11:57:40

W czwartek 13 grudnia 2018 r. odbyło się III spotkanie VI edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszym gościem była Małgorzata Olejnik, która od lat zakochana jest w Peru. Nasi wierni klubowicze zapewne ją pamiętają, gdyż w I edycji również gościła w skromnych progach tomaszkowskiej świetlicy z opowieścią i zdjęciami o Peru.

Małgosia kilka lat mieszkała w Peru. Zdążyła w tym czasie wiele zobaczyć, choć jak mówi przy każdej kolejnej podróży odkrywa coś nowego. Obecnie w miesiącach październik-listopad organizuje wyprawy do Peru w związku z czym przyjechała do nas z częścią świeżutkich zdjęć i opowieści.

Spotkanie jak zawsze rozpoczęło się od kącika kulinarnego. Tym razem nasza podróżniczka przygotowała wiele smakowitości takich jak: quinotto (risotto z quinoi), papa a la huaincaina (ziemniaki po peruwiańsku), nachos z guacamole i salsą huancaina. Dzięki uprzejmości przyjaciół klubu na stole pojawiło się również tajemnicze danie o nazwie causa rellena oraz dwa przepyszne ciasna od pani Helenki oraz pani Joli. Serdecznie dziękujmy!

Część prelekcyjna była bardzo ciekawa. Małgosia jako mieszkaniec Peru przedstawiło to niezwykle tajemnicze miejsce i nieco innej perspektywy. Skupiła się na „skarbach Peru”, którymi są ludzie oraz przyroda, którą jej mieszkańcy czcą i szanują. Peru to kraj położony nad oceanem Spokojnym. Bardzo zróżnicowany klimat równikowy czyli wybitnie wilgotny w Amazonii i suchy górski w Andach sprawia, że nie można przejść przez ten kraj obojętnie. Wyprawy przez te warunki są dość wymagające jednak jak mówi Małgosia warte absolutnie wszystkich wyrzeczeń.

 

Dziękujemy po raz kolejny za poświęcony czas, pyszne potrawy i w imieniu Małgosi zapraszamy wszystkich chętnych do wspólnej z nią podróży. Można się kontaktować poprzez stronę facebookwą: https://www.facebook.com/margaret.olejnik

 

Wraz z Ulą Dobrzańską ze Stowarzyszenia Tomaszkowo wszystkim klubowiczom życzymy Wesołych Świąt oraz wielu ciekawych podróży w nowym 2019 r.

Relacja: Ewelina Sugajska
Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

A dla łasuchów jeszcze przepisy:

 

RISOTTO Z QUINOI z zielonym groszkiem, tzw. quinotto

Składniki:

- 150 g boczku pokrojonego w kostkę i usmażonego na chrupko
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1,5 szklanki ugotowanej quinoi
- 2 szklanki bulionu- może być z kostki
- 1 szklanka zielonego groszku z puszki
- 1 papryka słodka
- 2 papryczki pikantne
- parmezan
- zielona pietruszka, sól i pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

- Na oleju podsmażyć paprykę słodką i ostrą. Zmiksować.
- Podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Dodać zmiksowaną paprykę i ugotowaną quinoę.
- Smażyć dalej dodając powoli bulion, aż quinoa go wchłonie.
- Na końcu dodać groszek i boczek- gotować jeszcze 3 min. Doprawić solą, pieprzem. Podawać posypaną parmezanem.

 

CAUSA RELLENA

Składniki:

Do masy:

- 1 kg ziemniaków
- 3-4 limonki
- 1 duża żółta papryka (w oryginale "aji mirasol" - bardzo aromatyczna żółta papryka z Peru)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Do farszu:

- 1 pierś kurczaka (zamiast kurczaka może być tuńczyk z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki)
- 1 czerwona cebula
- majonez
- 1 awokado
- 1/2 kg marchwi - OPCJONALNIE
- 1/2 puszki zielonego groszku - OPCJONALNIE
 

Do dekoracji:

- 3 jajka na twardo (gotowane)
- oliwki czarne
- 1 sałata
- pietruszka lub pomidory koktajlowe

Przygotowanie:

- Ugotuj ziemniaki z w mundurkach.
- Obierz je, gdy są jeszcze gorące, rozgnieć na jednolitą masę bez grudek i pozwól im ostygnąć.
- Zmiksuj paprykę z małą ilością oliwy (bez ziaren).
- Gdy ziemniaki ostygną, dodaj sok z limonki, krem z papryki, sól i pieprz.
- Dodaj odrobinę oliwy i wymieszaj.
- Ugotuj pierś z kurczaka i rozdrobnij na małe kawałeczki.
- Pokrój drobniutko czerwoną cebulę i dodaj do niej sok z 1 limonki.
- Zmieszaj rozdrobnionego kurczaka z cebulą i majonezem ( można dodać ugotowaną marchew i/lub groszek), dodaj sól i pieprz do smaku.
- Foremkę w kształcie cylindra bez dna umieść na talerzu ( na liściu sałaty) i nałóż na dno masę z ziemniaków, następnie awokado skropione sokiem z limonki, obficie nadzienie z kurczaka i wykończ jeszcze jedną warstwą ciasta.
- Udekoruj jajkiem, czarnymi oliwkami, pietruszką/pomidorkami i odrobiną majonezu.


Smacznego!

zdjęcia:



 

 

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #