#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
2018-08-11 10:00:00

Rowerowe podchody "ORIENTUJ SIĘ! w Lasach Łańskich

czytaj dalej
12
2018-08-12 10:00:00

Rowerowe podchody "ORIENTUJ SIĘ! w Lasach Łańskich

czytaj dalej
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Relacja ze spotkania w Klubie Podróżnika „Kuba na własną rękę” 16.03.2018

2018-03-19 13:04:24

W dniu 16 marca 2018 r. w Klubie Podróżnika gościliśmy podróżników państwa Dorotę i Jarosława Kowalskich, którzy opowiedzieli nam o swojej ostatniej podróży- a była to Kuba. W ten nieoczekiwany sposób V edycję Klubu Podróżnika zakończyliśmy w gorących karaibskich rytmach.

Zdaniem państwa Kowalskich podróżowanie po Kubie „na własną rękę” nie jest trudne, nie jest też kosztowne a przy tym bardzo atrakcyjne. Korzystając ze sprawnie działającego systemu rezerwacji noclegów przez tzw. Casa Particular– czyli sieci prywatnych apartamentów- poznajemy Kubę poprzez życie jej mieszkańców. Podobnie jest z transportem. Nasi goście kilkakrotnie podkreślali, że Kubańczycy są bardzo gościnni i życzliwi- mimo ogromnych trosk życia codziennego.

Dokładne wskazówki jak zaplanować sobie podróż, co warto zobaczyć i na co szczególnie zwracać uwagę przeczytać można na prowadzonym przez państwa Kowalskich blogu podróżniczym www.szalonewalizki.pl

Ożywiona dyskusja i wymiana doświadczeń zakończyła ostatnie spotkanie przed wiosenno-letnią przerwą. Dobra wiadomość jest taka, że „szalone walizki” wyraziły chęć odwiedzenia KLUBU PODRÓŻNIKA w kolejnej- VI edycji, na co bardzo liczymy.

Tym razem w kulinarnej niespodziance królowała narodowa potrawa kubańska– czarna fasola z ryżem- a smak prawdziwej kubańskiej kawy „ podbijały” kokosanki.

 

Relacja: Urszula Dobrzańska, Stowarzyszenie Inicjatyw lokanych „Tomaszkwo”
Zdjęcia: Ewelina Sugajska, Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

Moros y cristianos (narodowe danie kubańskie)

Składniki:

- szklanka suchej czarnej fasoli
- szklanka ryżu, najlepiej długoziarnistego
- 100-200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 zielona cebulka
- ulubiona ostra papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka kuminu
- łyżeczka suszonego oregano
- listek laurowy
- kostka rosołowa
- sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:
- Fasolę namaczamy na noc (minimum na 10 h) w zimnej wodzie- na szklankę fasoli mniej więcej 3 szklanki wody.
- Następnego dnia w garnku podsmażamy boczek i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zieloną cebulkę ze szczypiorem oraz ostrą papryczkę i czosnek.
- Ciągle mieszając podsmażamy wszystko na wolnym ogniu przez ok 15 minut.
- Cierpliwie przygotowane sofrito jest gwarancją powodzenia w przygotowywaniu tego prostego dania.
- Do garnka dodajemy odsączoną fasolę i zalewamy mniej więcej litrem zimnej wody.
- Dodajemy przyprawy i kostkę rosołową, kumin jest lepiej dodać mniej więcej po 45minutach, gdyż zbyt długo gotowany traci swój aromat.
- Gotujemy całość na średnim ogniu bez przykrycia aż fasola będzie miękka, nie powinno to zająć więcej niż 90 minut.
- Po tym czasie wsypujemy ryz i ewentualnie dodajemy trochę gorącej wody, jeśli zbytnio się wygotowała.
- Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 25 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
- Tuż przed podaniem można dodać ostry sos i posiekana świeżą kolendrę, jeśli ktoś lubi.

Życzymy smacznego!

 

zdjęcia:


 

 

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #