#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11
2018-12-11 18:00:00

TRENING FUNKCJONALNY

czytaj dalej
12 13
2018-12-13 18:30:00

KLUB PODRÓŻNIKA

czytaj dalej
14 15 16
17 18 19
2018-12-19 19:00:00

FITNESS

czytaj dalej
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Relacja ze spotkania KLUBU PODRÓŻNIKA o Armenii i Gruzji

2017-12-18 13:28:51

W czwartek 14 grudnia 2017 r. odbyło się kolejne spotkanie w KLUBIE PODRÓŻNIKA. Naszym gościem był Paweł Kowalewski, który przedstawił swoją podróż o Armenii i Gruzji.

 

 

 

Spotkanie rozpoczęło się tradycyjnie od poczęstunku. Małżonka pana Pawła przygotowała przepyszną pastę z czerwonej fasoli zwaną GUPTA, której przepis podajemy poniżej. Prosto z gruzińskiej piekarni został przywieziony chleb PURI. Pani Urszula Dobrzańska przygotowała sałatkę z kuskusem i granatem a na deser ciasteczka SZAKARLAMA, które ze względu na swoją twardość zjada się maczając je wcześniej w herbacie. A od naszej kochanej klubowiczki- pani Helenki z Majd mogliśmy skosztować jeszcze pysznego jabłecznika :) Po takiej uczcie mogliśmy przejść do zdjęć oraz opowieści z podróży.

 

Pan Paweł z małżonką oraz grupą znajomych zorganizował wyprawę do Armenii i Gruzji. Będąc jeszcze w Polsce nasi podróżnicy zarezerwowali noclegi oraz samochód z napędem 4x4. Na miejscu okazało się, że drogi w większości owszem są asfaltowe ale tak podziurawione, że trzeba być doświadczonym kierowcą, aby móc po nich się poruszać. Dodatkowo jazda po zmroku również nie jest wskazana. Po pierwsze dlatego, że jeżdżące tam samochody w większości nie mają sprawnych świateł, a po drugie równoprawnymi uczestnikami dróg są m.in. krowy.

Na spotkaniu obejrzeliśmy bardzo dobre zdjęcia pana Pawła a opowieściom towarzyszyła gruzińska muzyka.

Serdecznie dziękujemy za przybycie, przygotowania i poświęcony czas. Życzymy kolejnych wspaniałych podróży i serdecznie zapraszamy na kolejne spotkania w KLUBIE PODRÓŻNIKA.

 

GUPTA z czerwonej fasoli

 

Składniki:

- czerwona fasola (1 puszka)

- czerwona papryka 1 szt

- cebula, może być czerwona 1 szt

- zmielone orzechy włoskie 0,5 szklanki

- czosnek- 1-2 ząbki

- natka kolendry

- natka pietruszki

- bazylia, tymianek, majeranek

- sól, pieprz ziołowy, ostra papryka, słodka papryka

 

Przygotowanie:
- Fasolę zblendować.

- Czerwoną paprykę i cebule poddusić.

- Natkę pietruszki, kolendry drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą.

- Do fasoli dodać cebulę, zmielone orzechy, czosnek, natkę pietruszki i kolendry.
- Przyprawy dodać do smaku, wszystko dobrze wymieszać.

 

Relacja: Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

zdjęcia:

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #