Relacja ze spotkania KLUBU PODRÓŻNIKA o Brimie
W czwartek 23 listopada 2017 r. odbyło się drugie spotkanie V edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszym gościem był kulturoznawca ksiądz Krzysztof Niedałtowski, który opowiedział o swojej podróży do „Złotej Birmy”.
Ksiądz Niedałtowski w 2015 r. po raz pierwszy odwiedził Tomaszkowo i poprzez swoje zdjęcia i ogromną wiedzę przybliżył równie egzotyczny kraj jakim jest Iran. Niezmiernie nam miło, że zechciał zawitać ponownie w nasze skromne progi.
Poniżej link do relacji z tamtego spotkania:
http://gok.stawiguda.pl/rekreacja/klub-podroznika/-iii-edycja-i-spotkanie-iran-22.10.2015
W miniony czwartek obejrzeliśmy nie tylko piękne zdjęcia przedstawiające złote świątynie, mnichów buddyjskich czy napotkanych ludzi w Birmie ale przede wszystkim mieliśmy możliwość posłuchania o tamtejszej kulturze, religii oraz światopoglądach. Spotkanie to było wyjątkowe. Serdecznie dziękujemy za kolejne odwiedziny i poświęcony czas. Mamy nadzieję, że w kolejnych edycjach spotkań KLUBU PODRÓŻNIKA będziemy gościć księdza Krzysztofa Niedałtowskiego.
Podróż do Birmy zaprowadziła nas również do znanego tam słodkiego deseru jaki został podany przed prelekcją, na który podajemy przepis i życzymy smacznego!
Relacja: Ewelina Sugajska
Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie
MANGO STICKY RICE
Składniki: (3-4porcje)
- 1 szkl. ryżu kleistego*
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego**
- 2 dojrzałe pokrojone owoce mango, najlepiej żółte
- 3 szczypty soli
- 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
- uprażony sezam do posypania (opcjonalnie orzeszki)
* Ryż kleisty funkcjonuje pod nazwą sticky rice lub glutinious rice, znajdziecie go w sklepach z żywnością azjatycką, opcjonalnie można zastąpić go ryżem do sushi.
**1 puszka mleczka kokosowego= 400ml. Wybierzcie mleczko kokosowe o zawartości kokosa nie mniejszej niż 80%.
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie płuczemy, umieszczamy w wysokiej miseczce lub garnku i zalewamy świeżą, zimną wodą.
- Moczymy co najmniej przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Napęczniały ryż odsączamy z wody i gotujemy na parze przez 14 minut.
- Na średnim ogniu w rondelku o grubym dnie umieszczamy mleko kokosowe, które gotujemy wraz z solą oraz cukrem.
- Całość ściągamy z ognia, odmierzamy 1/2 szkl. mleka kokosowego, którą przekładamy do mniejszego rondelka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i gotujemy stale mieszając przez 7-10 minut, do momentu aż mleko zacznie gęstnieć i przypominać kremowy sos.
- Ugotowany ryż przekładamy do miseczki i zalewamy wcześniej ugotowanym mlekiem.
- Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 minuty, aż ryz wchłonie kokosowe mleko.
- Na talerzu układamy porcję ryżu, który polewamy kokosowym sosem i posypujemy prażonym sezamem (w oryginale fasolką mung) oraz obfitą ilość kawałków świeżego mango.
Podajemy na ciepło.
zdjęcia: