#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
27 28 29 30 1 2 3
4
2017-12-04 18:00:00

FITNESS

czytaj dalej
5 6 7 8 9 10
11 12
2017-12-12 12:42:08

TRENING FUNKCJONALNY

czytaj dalej
13 14
2017-12-14 18:30:00

KLUB PODRÓŻNIKA- Armenia i Gruzja

czytaj dalej
15
2017-12-15 17:00:00

Mikołajkowe PODSUMOWANIE RekreAKCJI 2017

czytaj dalej
16 17
18 19 20
2017-12-20 12:52:50

SAMOOBRONA- KRAV MAGA

czytaj dalej
21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Relacja z pierwszego spotkania V edycji KLUBU PODRÓŻNIKA- Etiopia cz. II

2017-10-13 11:20:56

W czwartek 12 października 2017 r. odbyło się pierwsze spotkanie V edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszymi gośćmi byli państwo Teresa i Marek Hasso-Agopsowicz z II cz. opowieści o swojej podróży do Etiopii.

 

 

Z ogromną przyjemnością organizatorki: Urszula Dobrzańska ze Stowarzyszenia „Tomaszkowo” oraz Ewelina Sugajska z Gminnego Ośrodka Kultury w Stawigudzie oficjalnie przywitały uczestników na pierwszym spotkaniu piątej edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. To niesamowite, że już 5 rok chcą państwo się z nami spotykać i wymieniać podróżniczymi doświadczeniami. Jest to bardzo miłe, motywujące i sprawia, że chce się to dalej organizować.

 

Dla tych, którzy dopiero teraz przyłączają się do klubowej podróży kilka słów wstępu odnośnie tego skąd wziął się pomysł na te spotkania. Wszystko zaczęło się od fotokonkursu „Wulpińskie Klimaty” (obecnie „Warmińskie Klimaty”) zapoczątkowanego przez Ulę Dobrzańską. Podczas V edycji w 2013 roku pojawiła się nowa kategoria „Pamiątka z podróży”, która zaowocowała wieloma pięknymi i kolorowymi zdjęciami nadesłanymi na konkurs. Po wernisażu nawiązała się żywa dyskusja dotycząca tego gdzie były robione zdjęcia, czy warto tam pojechać, jacy są ludzie... Właśnie wtedy powstał pomysł na zorganizowanie spotkań, podczas których będzie można zobaczyć więcej zdjęć z podróży i oczywiście posłuchać niesamowitych historii. W tym też roku do organizacji zarówno spotkań podróżniczych jak i kolejnych edycji fotokonkursu włączył się Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie.

 

Podczas pierwszego spotkania V edycji mieliśmy przyjemność obejrzeć zdjęcia i posłuchać II części opowieści państwa Teresy i Marka Hasso-Agopsowicz po Etiopii, którzy byli już gośćmi w naszym klubie w 2016 r. Przedstawili zdjęcia pokazujące różne plemiona, ich stroje, ciekawe fryzury i zwyczaje. Ziemie i chaty w których żyją oraz egzotyczne dla nas zwierzęta. Ważnym tematem, który został poruszony jest to jak bardzo tamtejszy krajobraz się zmienia poprzez ingerencję ludzi i funduszy z zewnątrz. Z powodu napływające pomocy, jaką otrzymują zanika tam rolnictwo. Na dzikich terenach powstają asfaltowe drogi. Wdrażane są projekty hydroelektryczne, które prawdopodobnie nieodwracalnie i całkowicie zmienią ten kawałek świata. Czy takie zmiany są potrzebne, czy są dobre to oczywiście pokaże czas. Jedno jest pewne Etiopia zmienia się z każdym rokiem nie do poznania.

 

Bardzo dziękujemy pani Teresie i panu Markowi za przybycie, poświęcony czas i podzielenie się swoimi historiami. Zapraszamy do kontaktu osoby, które również chciałaby przedstawić swoją ciekawą opowieść (Kontakt: Urszula Dobrzańska tel. 501 243 057/ e-mail: uladob@o2.pl).

 

W tej edycji podobnie jak w poprzednich nie zabraknie kulinarnych niespodzianek. Tym razem uczestnicy spotkania mieli okazję spróbować soczewicy w sosie czosnkowym po etiopsku, piaskowej babki oraz etiopskiej kawy. Mamy nadzieję, że wszystko smakowało a dla chętnych podajemy przepis na soczewice:

 

Soczewica w sosie czosnkowym po etiopsku

 

Składniki: (porcja dla 4 osób)

- 1,5-2 szklanki zielonej soczewicy

- 3 łyżki oliwy lub sklarowanego masła

- 4 mięsiste dojrzałe pomidory

- 3-4 ząbki czosnku

- 1 strączek łagodnej papryki chili

- sok z cytryny

- odrobina sproszkowanej ostrej chili

- pieprz

- sól

 

Przygotowanie:

- Soczewicę płuczemy, zalewamy litrem wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut.

- Spęczniałe ziarna odcedzamy, po czym ponownie wkładamy do pustego garnka i zalewamy taką ilością wrzącej lekko posolonej wody, by były lekko przykryte.

- Stawiamy garnek na niedużym ogniu i gotujemy, aż będą miękkie ok. 15-20 minut.

- Zdejmujemy z ognia i ewentualnie odcedzamy nadmiar wody.

- Czosnek siekamy, pomidory na chwilę zanurzamy we wrzącej wodzie, obieramy i kroimy w kostkę.

- Papryczkę drobniutko siekamy, usuwając wcześniej gniazdo nasienne.

- Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wkładamy czosnek i smażymy mieszając aż się zrumieni.

- Następnie dodajemy papryczkę chili oraz pomidory, dusimy razem chwilkę.

- Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sproszkowaną papryką, solą i pieprzem.

- Teraz dodajemy ugotowaną soczewicę i dusimy mieszając przez kilka minut.

- Podajemy jako samodzielne danie obiadowe.

 

Smacznego!

 

Relacja: Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

zdjęcia:



 

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #