#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
25 26 27 28 29 30 1
2
2017-10-02 18:00:00

FITNESS

czytaj dalej
3 4 5 6 7
2017-10-07 11:10:04

IX Integracyjny Rajd Rowerowy Gościńcem Niborskim

czytaj dalej2017-10-07 16:00:00

Wernisaż fotokonkursu „Warmińskie Klimaty 2017”

czytaj dalej
8
9 10
2017-10-10 18:00:00

TRENING FUNKCJONALNY

czytaj dalej
11 12
2017-10-12 18:30:00

KLUB PODRÓŻNIKA- Etiopia

czytaj dalej
13 14 15
16 17 18
2017-10-18 17:00:00

SAMOOBRONA- KRAV MAGA

czytaj dalej
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Relacja z 6 spotkania IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA o Nowej Zelandii

2017-03-17 11:07:19

W czwartek 16 marca 2017 r. odbyło się 6 spotkanie IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszymi gośćmi byli Iwona Batyk oraz Andrzej Krakowiak, którzy przedstawili swój materiał filmowy nagrany podczas podróży do Nowej Zelandii.

 

Po raz pierwszy mieliśmy okazję zetknąć się z filmową prezentacją. Do tej pory przeważały opowieści bazujące na zdjęciach. Filmowa forma relacji pozwala na rzetelne przygotowanie i przekazanie ogromnej ilości informacji o danym miejscu. Jest to oczywiście bardzo czasochłonne ale zdaje się, że warte tego poświęcenia.

Nowa Zelandia to kraj odległy, egzotyczny, mało nam znany. Nasi prelegenci spędzili tam kilkanaście dni podróżując mini camperem, który zapewniał im mobilność i dach nad głową. Są podróżnikami lubiącymi ekstremalne emocje, dlatego w prezentacji nie zabrakło takich wrażeń jak skok ze spadochronem, czy szalony spływ łodzią motorową. Dowiedzieliśmy się również, że Nowozelandczycy żyją z turystyki. Bardzo dbają o środowisko naturalne, nakładając wysokie kary m.in. za biwakowanie w miejscach niedozwolonych. Dzięki temu jest wyjątkowo czysto. Żyją swoim, dużo wolniejszym od naszego tempem, nie oglądając się na problemy reszty świata.

Bardzo dziękujemy naszym gościom za przybycie. Mamy nadzieję spotkać się ponownie i posłuchać o kolejnych ciekawych wyprawach.


Nie zapominając o kąciku kulinarnym oddajemy w państwa ręce przepis na kultowe nowozelandzkie ciasteczka, których na spotkaniu można było skosztować.

Jak pisze Ilona Zdziech początki tych ciasteczek z płatków owsianych sięgają czasów Pierwszej Wojny Światowej, kiedy utworzono australijsko-nowozelandzkie siły zbrojne– Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). 25 kwietnia każdego roku w Nowej Zelandii oraz Australii obchodzony jest ANZAC Day, będący najważniejszym świętem państwowym. Jest to dzień pamięci o wspólnej ofierze żołnierzy z Antypodów, którzy ponieśli klęskę w bitwie o Gallipoli, zaś sama data jest rocznicą lądowania żołnierzy na półwyspie Gallipoli w 1915 roku. Podczas ANZAC Day upamiętnia się jednakże wszystkich, którzy odbywali służbę w narodowej armii. Jedna z teorii głosi, że w czasie Pierwszej Wojny Światowej żony i matki żołnierzy wypiekały te pożywne, długo utrzymujące świeżość ciasteczka i wysyłały je w paczkach na zamorskie fronty.

 

ANZAC BISCUITS (na około 25 ciasteczek)

Składniki:

Przepis z książki „Kuchnia Nowej Zelandii” odrobinę zmodyfikowałam (zmniejszyłam ilość cukru i dodałam odrobinę płatków migdałowych). Jeśli chcecie wzbogacić ich smak możecie dodać orzechy albo suszone owoce (np. żurawinę, rodzynki).

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka płatków owsianych

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki wiórków kokosowych

- 50 g masła (pół kostki)

- 2 łyżki miodu manuka

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 4 łyżki wrzątku

- 1/3 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

- Sodę rozpuszczamy we wrzątku.

- Masło topimy, dodając miód, sodę. Całość mieszamy.

- Wszystkie sypkie składniki umieszczamy w jednej misce, wlewamy płynne i całość mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt sucha, możemy dodawać po łyżce wody do uzyskania odpowiedniej lepkości.

- Ugniatamy ciasto w kulki o średnicy około 2 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując duże odstępy.

- Pieczemy w temperaturze 150°C przez około 15 minut do uzyskania jasno brązowego koloru.

- Po wyjęciu z pieca studzimy ciasteczka i przechowujemy w blaszanej puszce.

 

Relacja:

Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

Zdjęcia:

 

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #