Relacja z V spotkania IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA o INDONEZJI
W czwartek 9 lutego 2017 r. odbyło się kolejne spotkanie w KLUBIE PODRÓŻNIKA. Naszymi gośćmi była rodzina państwa Kołodziejskich: Joanna, Marek i syn Antoś, którzy opowiedzieli o swojej miesięcznej podróży po INDONEZJI.
Zgodnie z zapowiedzią to spotkanie było wyjątkowe. Wyjątkowe przede wszystkim ze względu na ilość prelegentów. Po raz pierwszy aż trzy osoby stanęły po tej „drugiej” stronie dzieląc się z nami swoimi opowieściami z podróży. W tym młody człowiek- siedmioletni Antoś, który w wyjątkowo fajny sposób co i rusz wtrącał swoje spostrzeżenia na temat aktualnej opowieści.
Państwo Kołodziejscy wyruszyli po raz pierwszy od urodzin syna w tak daleką i długą podróż, biorąc go oczywiście ze sobą. Sposób podróżowania również jest interesujący, ponieważ kupili bilety lotnicze, zarezerwowali pierwszy nocleg, spakowali plecaki i pozwolili na oddanie się przygodzie bez skrupulatnego planu na resztę wyjazdu. Stawiali na kontakt z ludźmi, przyrodą, religiami omijając najbardziej ruchliwe i komercyjne miejsca. Całe dnie spędzali na zwiedzaniu, smakowaniu różnych potraw, w tym również najdroższej kawy na świecie- kopi luwak. Nawet Antek potwierdził, że jest niezwykle smaczna!
Bardzo serdecznie dziękujemy za przybycie do KLUBU PODRÓŻNIKA, poświęcenie swojego czasu na przygotowanie prezentacji i opowiedzenie nam o swojej przygodzie. Życzymy kolejnych ciekawych podróży i oczywiście zawsze serdecznie zapraszamy na nasze spotkania.
A tymczasem jeszcze przekazujemy państwu przepis na indonezyjską potrawę przygotowaną przez organizatorkę- Urszulę Dobrzańską. Zachęcamy do jej samodzielnego przygotowania i życzymy wszystkim smacznego!
Gado Gado– indonezyjska sałatka
(porcja dla 4 osób)
Składniki warzywne:
- 1/3 świeżej białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 ogórek
- 2 ziemniaki
- 2 x 50 gramów zielonej fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- liście z jednej świeżej sałaty
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Ugotować następujące warzywa: kapusta, ziemniaki, marchewka i zielona fasolka. Przy czym ostatnie 3 składniki można ugotować razem a kapustę z uwagi na czas zagotowania– osobno.
- Po zagotowaniu pociąć warzywa na małe plastry, lub kostkę w zależności od gustu i finezji kucharza.
- Pozostałe świeże warzywa również pociąć jak te ugotowane.
- Dodatkowo można zagotować na twardo 2 jajka i pokrojone w kostkę zmieszać z warzywami.
Bumbu Kacang- sos orzechowy
Składniki:
- 300 gram orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) podsmażyć na patelni, by uzyskały lekko złocisty kolor i chrupka strukturę, a następnie zmielić je w blenderze (mikserze)
- pół litra mleka kokosowego lub mleka krowiego
- odrobina startej na tarce skórki zielonej limonki
- pół łyżki stołowej sosu sojowego
- jedna łyżka stołowa cukru trzcinowego (brunatnego)
- 2 łyżki stołowe oleju z oliwek lub oleju słonecznikowego
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka do herbaty soli kuchennej
- 4 łyżki stołowe keczupu
Przygotowanie:
- Zmielić w mikserze czerwoną paprykę, czerwoną cebulę oraz czosnek zmieszane z solą.
- Podsmażyć na patelni, na oleju z oliwek uzyskaną mieszankę warzywną (cebula+ papryka+ czosnek), do momentu uzyskania przyjemnego zapachu.
- Następnie dodać pozostałe składniki sosu– orzeszki, mleko, skórkę limonki, keczup, sos sojowy i cukier trzcinowy.
- Wszystko to podgrzewamy na małym ogniu do momentu dokładnego wymieszania się smaków (cały czas mieszając).
Sposób podania:
- na 2 oddzielnych talerzykach–wymieszane warzywa i sos. Nakładać można wtedy według własnych preferencji, oczywiście całość polewając Gado-Gado sosem.
Zdjęcia i relacja:
Ewelina Sugajska
Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie
zdjęcia: