#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
2017-08-20 10:00:00

Spływ kajakowy Łyną

czytaj dalej
21 22 23 24 25 26 27
2017-08-27 10:00:00

Spływ kajakowy Łyną

czytaj dalej
28 29 30 31 1 2 3

Relacja z IV spotkania IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA

2017-01-20 12:41:00

W czwartek 19 stycznia 2017 r. KLUB PODRÓŻNIKA miał przyjemność gościć pana Benedicta Kolczynskiego, który opowiedział o swoich wspomnieniach z dzieciństwa z Południowej Afryki.

 

Stali bywalcy KLUBU PODRÓŻNIKA wiedzą, że każde spotkanie jest zupełnie inne. Ciężko przewidzieć jaką historię przedstawią kolejni goście. Tym razem mieliśmy okazję poznać bliżej obywatela świata, który od 7 lat mieszka w Stawigudzie.

Benedict Kolczynski jest synem polskiego lotnika z czasów II Wojny Światowej i Angielki. Urodził się w 1951 r. w mieście Durban w Południowej Afryce. Ze względu na sytuację polityczną rodzice zdecydowali się na wyjazd do Wielkiej Brytanii w 1960 r., jak miał 9 lat. Tam mieszkał do 2004 r., kiedy razem z żoną (Olsztynianką) przeprowadził się do Olsztyna a w 2010 r. do Stawigudy.

 

Była to opowieść sentymentalna, bazująca na starych czarno-białych fotografiach przedstawiająca zupełnie inny świat. Świat, w którym małego chłopca codziennie odprowadzała do szkoły czarnoskóra pani, która również miała bardzo ważne zadanie m.in. odganianie z trawników niesfornych koczkodanów.

 

Bardzo dziękujemy za przybycie do klubu i podzielenie się z nami tak osobistymi i wyjątkowymi wspomnieniami. Już dziś zapraszamy na kolejną prezentację, która odbędzie się 9 lutego 2017 r. Poprowadzą ją również mieszkańcy Stawigudy, a będzie to rodzinna opowieść o podróży do Indonezji.

 

Czas jeszcze na nasz kącik kulinarny.

Podczas wczorajszego spotkania degustowaliśmy danie przygotowane przez Urszulę Dobrzańską o tajemniczej nazwie CHAKALAKA.

 

CHAKALAKA

Składniki: (porcja dla 2 osób)

- 2 łyżki oliwy

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 5 cm kawałek imbiru

- 1 papryczka chili

- 1 łyżka przyprawy curry w proszku

- 1 łyżeczka suszonego tymianku

- 2 duże marchewki (300 g)

- 1 czerwona papryka

- 1 zielona papryka

- 1 puszka krojonych pomidorów

- 1 mała puszka fasolki lub zielonego groszku

- natka pietruszki

 

Przygotowanie:

- W garnku z grubym dnem na oliwie należy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek.

- Imbir obieramy i trzemy na małych oczkach tarki, połowę odkładamy, połowę dodajemy do garnka z cebulą.

- Dodajemy pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili bez pestek, przyprawę curry i tymianek, wszystko mieszamy.

- Marchewkę obieramy i trzemy na tarce, dodajemy do garnka, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty.

- Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną i zieloną paprykę i mieszając co chwilę smażymy przez ok. 5 minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy drugą połowę imbiru.

- Wlewamy rozdrobnione pomidory z puszki i odcedzoną fasolkę lub groszek, mieszamy i gotujemy przez ok. 3-4 minuty.

- Podajemy z kaszą jaglaną.

 

Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

zdjęcia:

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #