Relacja z IV spotkania IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA
W czwartek 19 stycznia 2017 r. KLUB PODRÓŻNIKA miał przyjemność gościć pana Benedicta Kolczynskiego, który opowiedział o swoich wspomnieniach z dzieciństwa z Południowej Afryki.
Stali bywalcy KLUBU PODRÓŻNIKA wiedzą, że każde spotkanie jest zupełnie inne. Ciężko przewidzieć jaką historię przedstawią kolejni goście. Tym razem mieliśmy okazję poznać bliżej obywatela świata, który od 7 lat mieszka w Stawigudzie.
Benedict Kolczynski jest synem polskiego lotnika z czasów II Wojny Światowej i Angielki. Urodził się w 1951 r. w mieście Durban w Południowej Afryce. Ze względu na sytuację polityczną rodzice zdecydowali się na wyjazd do Wielkiej Brytanii w 1960 r., jak miał 9 lat. Tam mieszkał do 2004 r., kiedy razem z żoną (Olsztynianką) przeprowadził się do Olsztyna a w 2010 r. do Stawigudy.
Była to opowieść sentymentalna, bazująca na starych czarno-białych fotografiach przedstawiająca zupełnie inny świat. Świat, w którym małego chłopca codziennie odprowadzała do szkoły czarnoskóra pani, która również miała bardzo ważne zadanie m.in. odganianie z trawników niesfornych koczkodanów.
Bardzo dziękujemy za przybycie do klubu i podzielenie się z nami tak osobistymi i wyjątkowymi wspomnieniami. Już dziś zapraszamy na kolejną prezentację, która odbędzie się 9 lutego 2017 r. Poprowadzą ją również mieszkańcy Stawigudy, a będzie to rodzinna opowieść o podróży do Indonezji.
Czas jeszcze na nasz kącik kulinarny.
Podczas wczorajszego spotkania degustowaliśmy danie przygotowane przez Urszulę Dobrzańską o tajemniczej nazwie CHAKALAKA.
CHAKALAKA
Składniki: (porcja dla 2 osób)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka przyprawy curry w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 duże marchewki (300 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała puszka fasolki lub zielonego groszku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem na oliwie należy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek.
- Imbir obieramy i trzemy na małych oczkach tarki, połowę odkładamy, połowę dodajemy do garnka z cebulą.
- Dodajemy pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili bez pestek, przyprawę curry i tymianek, wszystko mieszamy.
- Marchewkę obieramy i trzemy na tarce, dodajemy do garnka, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty.
- Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną i zieloną paprykę i mieszając co chwilę smażymy przez ok. 5 minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy drugą połowę imbiru.
- Wlewamy rozdrobnione pomidory z puszki i odcedzoną fasolkę lub groszek, mieszamy i gotujemy przez ok. 3-4 minuty.
- Podajemy z kaszą jaglaną.
Ewelina Sugajska
Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie
zdjęcia: