Relacja z III spotkania IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA- Etiopia
W czwartek 8 grudnia 2016 r. odbyło się III spotkanie IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszymi gośćmi byli państwo Teresa i Marek Hasso-Agopsowicz, którzy opowiedzieli o swojej podróży do Etiopii.
Czwartkowe spotkanie jak zawsze rozpoczęło się od poczęstunku. Tym razem dosłownie nasz stół uginał się pod ciężarem smakołyków. Główna organizatorka naszych spotkań- Urszula Dobrzańska przygotowała egzotyczną potrawę na gorąco- soczewicę z czosnkiem po etiopsku oraz aromatyczną etiopską kawę. Nasi goście- o dokładnie pani Teresa również przygotowała pyszne ciasto- biszkopt z jabłkami posypany wiórkami kokosowymi. Nasza klubowiczka- pani Helenka z Majd przyniosła ogromną porcję smacznego piernika. I żeby tego jeszcze było mało otrzymaliśmy ciasteczka i cudnie udekorowane pierniczki z „Karczmy w Stodole” z Tomaszkowa! Wszystko pięknie wyglądało no i oczywiście bosko smakowało. Bardzo serdecznie za te potrawy wszystkim dziękujemy :)
Nasi goście Teresa i Marek Hasso-Agopsowicz poznali się na studiach w Warszawie i od tamtej pory często podróżują. Po skończeniu studiów zamieszkali w Olsztynie. Obecnie są już na emeryturze i chętnie dzielą się z innymi swoimi doświadczeniami, przygodami oraz przepięknymi zdjęciami. Pan Marek w tym roku wziął również udział w fotokonkursie „Warmińskie Klimaty” organizowanym przez Stowarzyszenie „Tomaszkowo” i zajął I miejsce w kategorii NATURA oraz II miejsce w kategorii IMPRESJE Z PODRÓŻY.
Na spotkaniu powiedzieli nam o Etiopii, a dokładnie o jej północnej części pozostawiając niedosyt i ogromną ciekawość dotyczącą części południowej. Mamy nadzieję, że już niedługo spotkamy się ponownie i posłuchamy dalszych opowieści. Było to spotkanie wyjątkowe i inspirujące. Państwo Hasso-Agopsowicz sami organizują swoje wyprawy. W Etiopii spędzili kilka tygodni. Pokazali wiele pięknych zdjęć pokazujących tamtejszych ludzi oraz krajobrazy. Opowiedzieli o zwyczajach, sposobie życia oraz wpływie religii na ich codzienność.
Bardzo dziękujemy za poświęcony czas i zapraszamy ponownie!
A państwu przekazujemy również przepis na soczewicę po etiopsku, zachęcamy do jej samodzielnego przygotowania i życzymy smacznego.
Soczewica z czosnkiem po etiopsku:
Składniki: (na 3-4 osoby)
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 strączek papryczki chili
- 2 -3 łyżeczki pasty pomidorowej
- sok z połowy cytryny
- papryka w proszku
- pieprz,sól,
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą tak żeby była przykryta.
- Odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2 godz., a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.
- Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę.
- Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni.
- Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy.
- Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.
- Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusimy jeszcze przez kilka minut, często mieszając.
Ewelina Sugajska
Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie
zdjęcia: