#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
27 28 29 30 1 2 3
4
2017-12-04 18:00:00

FITNESS

czytaj dalej
5 6 7 8 9 10
11 12
2017-12-12 12:42:08

TRENING FUNKCJONALNY

czytaj dalej
13 14
2017-12-14 18:30:00

KLUB PODRÓŻNIKA- Armenia i Gruzja

czytaj dalej
15
2017-12-15 17:00:00

Mikołajkowe PODSUMOWANIE RekreAKCJI 2017

czytaj dalej
16 17
18 19 20
2017-12-20 12:52:50

SAMOOBRONA- KRAV MAGA

czytaj dalej
21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Relacja z III spotkania IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA- Etiopia

2016-12-13 12:36:42

W czwartek 8 grudnia 2016 r. odbyło się III spotkanie IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszymi gośćmi byli państwo Teresa i Marek Hasso-Agopsowicz, którzy opowiedzieli o swojej podróży do Etiopii.

 

Czwartkowe spotkanie jak zawsze rozpoczęło się od poczęstunku. Tym razem dosłownie nasz stół uginał się pod ciężarem smakołyków. Główna organizatorka naszych spotkań- Urszula Dobrzańska przygotowała egzotyczną potrawę na gorąco- soczewicę z czosnkiem po etiopsku oraz aromatyczną etiopską kawę. Nasi goście- o dokładnie pani Teresa również przygotowała pyszne ciasto- biszkopt z jabłkami posypany wiórkami kokosowymi. Nasza klubowiczka- pani Helenka z Majd przyniosła ogromną porcję smacznego piernika. I żeby tego jeszcze było mało otrzymaliśmy ciasteczka i cudnie udekorowane pierniczki z „Karczmy w Stodole” z Tomaszkowa! Wszystko pięknie wyglądało no i oczywiście bosko smakowało. Bardzo serdecznie za te potrawy wszystkim dziękujemy :)

 

Nasi goście Teresa i Marek Hasso-Agopsowicz poznali się na studiach w Warszawie i od tamtej pory często podróżują. Po skończeniu studiów zamieszkali w Olsztynie. Obecnie są już na emeryturze i chętnie dzielą się z innymi swoimi doświadczeniami, przygodami oraz przepięknymi zdjęciami. Pan Marek w tym roku wziął również udział w fotokonkursie „Warmińskie Klimaty” organizowanym przez Stowarzyszenie „Tomaszkowo” i zajął I miejsce w kategorii NATURA oraz II miejsce w kategorii IMPRESJE Z PODRÓŻY.

 

Na spotkaniu powiedzieli nam o Etiopii, a dokładnie o jej północnej części pozostawiając niedosyt i ogromną ciekawość dotyczącą części południowej. Mamy nadzieję, że już niedługo spotkamy się ponownie i posłuchamy dalszych opowieści. Było to spotkanie wyjątkowe i inspirujące. Państwo Hasso-Agopsowicz sami organizują swoje wyprawy. W Etiopii spędzili kilka tygodni. Pokazali wiele pięknych zdjęć pokazujących tamtejszych ludzi oraz krajobrazy. Opowiedzieli o zwyczajach, sposobie życia oraz wpływie religii na ich codzienność.

 

Bardzo dziękujemy za poświęcony czas i zapraszamy ponownie!

 

A państwu przekazujemy również przepis na soczewicę po etiopsku, zachęcamy do jej samodzielnego przygotowania i życzymy smacznego.

 

Soczewica z czosnkiem po etiopsku:

 

Składniki: (na 3-4 osoby)

- 3/4 szklanki zielonej soczewicy

- 3 łyżki sklarowanego masła

- 3-4 ząbki czosnku

- 1 strączek papryczki chili

- 2 -3 łyżeczki pasty pomidorowej

- sok z połowy cytryny

- papryka w proszku

- pieprz,sól,

 

 

Przygotowanie:

- Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą tak żeby była przykryta.

- Odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2 godz., a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.

- Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę.

- Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni.

- Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy.

- Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.

- Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusimy jeszcze przez kilka minut, często mieszając.

 

 

Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

zdjęcia:

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #