#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
2017-08-20 10:00:00

Spływ kajakowy Łyną

czytaj dalej
21 22 23 24 25 26 27
2017-08-27 10:00:00

Spływ kajakowy Łyną

czytaj dalej
28 29 30 31 1 2 3

KLUB PODRÓŻNIKA/ IV edycja/ II spotkanie WIETNAM i KAMBODŻA 17.11.2016 r.

2016-11-18 09:39:10

Kolejne spotkanie w IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA, które odbyło się 17 listopada 2016 r. to podróż do Azji– Wietnamu i Kambodży.

 

Wrażenia z podróży przedstawił pan Andrzej Dombrzalski, mieszkaniec Bartąga, który z grupą przyjaciół zwiedzał te kraje na indywidualnej wycieczce. To kolejna propozycja sposobu podróżowania– grupa przyjaciół, znajomych określa swoje oczekiwania i termin wyjazdu a biuro podróży przygotowuje specjalny indywidualny program. Z grupą podróżuje bardzo doświadczony przewodnik i w zależności od sytuacji dokonuje na miejscu ewentualnych korekt programu.

 

Na początku nasz prelegent w bardzo nietypowy sposób rozpoczął spotkanie– zagrał na harmonijce ustnej krótką melodię przypominającą odgłos jadącego pociągu! Tak wczoraj na spotkaniu dotarliśmy do…Wietnamu! Najpierw poznaliśmy mapę kraju i legendę z nią związaną. Wietnamczycy uważają, że kształt ich kraju to kształt smoka, który obronił Wietnam przed napaścią. Przyglądając się bliżej mapie rzeczywiście mogliśmy odnieść takie wrażenie. Stąd w kraju tym taki kult smoka– szczególnie często motyw ten pojawia się w architekturze, rzeźbach i ozdobach.

 

Inną ciekawostką jest to, że chociaż powierzchnia Wietnamu jest zbliżona do powierzchni Polski (332 tys. km 2) to ilością mieszkańców przewyższa nas prawie 3-krotnie (90 mln.) Jest to również kraj bardzo zróżnicowany klimatycznie– podczas podróży (kwiecień 2016) na północy w Hanoi było ok. 6 stopni a na południu w Ho Chi Minh ok. 30. Jak było widać na zdjęciach– miasta są zatłoczone, a najpopularniejszym środkiem lokomocji są wszechobecne skutery. Barwnie też wyglądały zdjęcia z bazarów i targowisk- obfitość owoców, egzotycznych warzyw a obok sprzedaż mięsa, ryb i owoców morza. Z prezentowanych zdjęć zachwyciły nas zabytki– szczególnie w starej stolicy Hue ale również przyroda i widoki w zatoce Ha Lang. Mogliśmy też obejrzeć „zabytki”– pozostałości po czasach kolonialnych: katedrę Notre Dam czy pocztę główną w Sajgonie.

 

Niezwykłym akcentem polskim, o którym mówił nasz prelegent okazał się pomnik Polaka Kazimierza Kwiatkowskiego w mieście Hoi An, polskiego konserwatora, który odkrył świątynię, dzięki czemu miejscowość ta stała się wielka atrakcją turystyczną i dzięki temu bardzo dynamicznie się rozwija.

Na zakończenie azjatyckiej przygody poznaliśmy niezwykły kompleks świątyń i budowli w Angkor pradawnej stolicy Imperium Khmerów– w Kambodży. Po tym jednodniowym wypadzie, wycieczka powróciła do Wietnamu, gdzie zakończyli swoja azjatycką przygodę.

 

Tradycyjnie klimat spotkania podkreślał przygotowany poczęstunek. Był to bardzo aromatyczny kurczak po wietnamsku (podany w oryginalnym voku) , do tego ryż z kolendrą i smażone banany. Ale i tak smaki Azji nie przebiły poczęstunku– niespodzianki przygotowanego przez panią Helenę z Majd- rodzimej, warmińskiej szarlotki.

 

Jak zwykle podajemy przepis na potrawę związaną ze spotkaniem:

 

KURCZAK PO WIETNAMSKU

kurczak w trawie cytrynowej jest jednym z bardziej znanych dań kuchni wietnamskiej, często w menu wietnamskich restauracji. Jest to cudownie lekki, orzeźwiający i łatwy przepis na kurczaka, zawierający wszystkie wyraziste smaki Azji Południowo-Wschodniej.

 

Składniki:

- 2 łyżki sosu rybnego

- 4 ząbki czosnku– posiekane

- łyżka proszku curry

- 3 łyżki zestruganego cukru palmowego

- 500 g piersi kurczaka pokrojonych w kostki

- olej arachidowy do smażenia

- 4 świeże posiekane trawy cytrynowe

- szalotka

- 2 papryczki chili bez nasion, drobno posiekane

- szczypiorek do przybrania

 

Przygotowanie:

- W misce mieszamy curry, czosnek, sos rybny, 1 łyżkę cukru, dodajemy kurczaka, marynujemy.

- W małej patelni mieszamy 2 łyżki cukru i wodę, rozgrzewamy aż powstanie złocisty karmel, dodajemy wody i całość dodajemy do kurczaka.

- W woku podgrzewamy olej, dodajemy papryczki chili, trawę cytrynową i szalotkę, smażymy aż zacznie wydobywać się aromat.

- Dodajemy kurczaka z karmelem i smażymy kilka minut aż sos zacznie gęstnieć a kurczak brązowieć.

- Tak przygotowane kurczaka podajemy z ryżem posypanego szczypiorkiem.

 

Zarówno panu Andrzejowi jak i wszystkim klubowiczom serdecznie dziękujemy za przybycie i już dziś zapraszamy na kolejne spotkania. Jeszcze w tym miesiącu 24 listopada br. odbędzie się druga projekcja filmu „W objęciach węża” z 2015 r. w reżyserii Ciro Guerra.

Szczegóły na:
http://gok.stawiguda.pl/aktualnosci/zapraszamy-na-kino-w-klubie-podroznika

 

Urszula Dobrzańska- Stowarzyszenie „Tomaszkowo

Ewelina Sugajska- Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #