#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
25 26 27 28 29 30 1
2
2017-10-02 18:00:00

FITNESS

czytaj dalej
3 4 5 6 7
2017-10-07 11:10:04

IX Integracyjny Rajd Rowerowy Gościńcem Niborskim

czytaj dalej2017-10-07 16:00:00

Wernisaż fotokonkursu „Warmińskie Klimaty 2017”

czytaj dalej
8
9 10
2017-10-10 18:00:00

TRENING FUNKCJONALNY

czytaj dalej
11 12
2017-10-12 18:30:00

KLUB PODRÓŻNIKA- Etiopia

czytaj dalej
13 14 15
16 17 18
2017-10-18 17:00:00

SAMOOBRONA- KRAV MAGA

czytaj dalej
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Relacja z pierwszego spotkania IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA

2016-10-21 10:43:57

W czwartek 20 października 2016 r. o godz 18:30 w świetlicy w Tomaszkowie obyło się pierwsze spotkanie IV edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszym gościem była Magdalena Bartnikowska, która opowiedziała o swojej afrykańskiej przygodzie.

 

Pani Magda jest nauczycielką języka niemieckiego. W roku 2011 pojechała to małej afrykańskiej wioski Togo by również uczyć tego języka w liceum. Spędziła tam rok i podczas czwartkowego spotkania opowiedziała nam wiele ciekawych historii, które ją przez ten czas spotkały.

Wioska, w której mieszkała liczy około 200 osób. Szkoły w afryce są płatne, dlatego najczęściej uczęszczają do niej osoby trochę starsze, które są w stanie zarobić i samodzielnie opłacić edukację. Wiek uczniów liceum waha się między 16 a 20-kilka lat. Jej klasa liczyła około 60 osób, co na pierwszych lekcjach, delikatnie mówiąc wzbudziło jej niepokój. Obawy jednak okazały się być niepotrzebne, ponieważ wszyscy byli niezwykle zdyscyplinowani i żądni wiedzy co oczywiście było miłym zaskoczeniem. Ponadto Magda była jedyną kobietą do tego białą, która uczyła w tej szkole. Jak mówi nie przeszkadzało to w niczym, wręcz przeciwnie... pomagało!

Dzięki przywiezionym eksponatom mieliśmy również okazję zobaczyć afrykańskie rzeźby, tkaniny, stanowiące odświętny ubiór czy zabawki wykonane z puszek i klapek „japonek”.

 

Było to niezwykle inspirujące spotkanie, które udowadnia, że można pracować na tzw. „etacie” i pozwolić sobie mimo wszystko na tak długi wyjazd. Dzięki niemu zrobić coś dobrego dla drugiego człowieka, poznać świat oraz samego siebie. I co ważne mieć do czego wrócić i dalej normalnie funkcjonować.

 

W naszej relacji nie może również zabraknąć wzmianki o kąciku kulinarnym. Podobnie jak w poprzednich edycjach dopytujemy naszych gości o potrawę, która jest charakterystyczna dla danego państwa, miasta, wioski czy regionu i staramy się ją przygotować i zaserwować.

Tym razem było to FUFU.

Jest to potrawa mączna, przyrządzana z mąki maniokowej lub kukurydzianej, typowa dla kuchni afrykańskiej. Powstaje w wyniku gotowania mąki roślin bogatych w skrobię, a następnie ubijania powstałej masy, aż uzyska ona konsystencję zbliżoną do ciasta. Czynność tę wykonują zazwyczaj dwie osoby. Istotnym elementem przygotowywania tej potrawy jest tradycyjny proces fermentacji. Niewielkie kulki fufu są zanurzane w sosie lub zupie i spożywane przy pomocy palców.

 

FU FU (w Klubie zastąpilismy kluskami śląskimi)

Sposób przygotowania:

- mąkę z plantanów mieszamy z gorącą wodą intensywnie mieszając, w razie potrzeby dolewamy wody.

- gotujemy około 10 minut – cały czas mieszając i dolewając wody w razie potrzeby.

- Fufu powinno mieć konsystencję kopytek połączonych z gęstym puree ziemniaczanym – lekko się ciągnie, ale jest też zwarte. Następnie rękami namoczonymi w zimnej wodzie formujemy kulę.

 

GULASZ ORZECHOWY

Składniki:

- 2 czerwone papryki

- 5 pomidorów

- 1 strąk chili

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- 100 g niesolonych, nieprażonych orzechów ziemnych

- 150 g masła orzechowego

- pęczek świeżej kolendry

- 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego

- 3 łyżki cukru muscovado

- 3 liście laurowe

- oliwa

- cynamon mielony

- sól

- pieprz kajeński

 

Sposób przygotowania:

- paprykę, chili (bez pestek), czosnek i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, aż zmiękną.

- do warzyw dodajemy posiekane pomidory, przecier, muscovado, liście laurowe i smażymy przez ok. 10 minut.

- do sosu wrzucamy obrane orzechy i masło orzechowe. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. W razie potrzeby dolewamy kilka łyżek wody.

- doprawiamy solą, cynamonem i pieprzem kajeńskim, gotujemy sos przez kolejne 7 minut, nieustannie mieszając.

- gotowy sos mieszamy z posiekaną kolendrą tuż przed podaniem.

 

W imieniu organizatorów- Urszuli Dobrzańskiej ze Stowarzyszenia „Tomaszkowo” oraz Gminnego Ośrodka Kultury w Stawigudzie dziękujemy Magdzie za przybycie do KLUBU PODRÓŻNIKA, poświęcenie swojego czasu i przekazanie tak dobrej i pozytywnej energii wszystkim klubowiczom.

A my już dziś zapraszamy serdecznie na kolejne spotkanie, które odbędzie się w połowie listopada.

 

Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

zdjęcia:



 

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #