#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
27 28 29 30 1 2 3
4
2017-12-04 18:00:00

FITNESS

czytaj dalej
5 6 7 8 9 10
11 12
2017-12-12 12:42:08

TRENING FUNKCJONALNY

czytaj dalej
13 14
2017-12-14 18:30:00

KLUB PODRÓŻNIKA- Armenia i Gruzja

czytaj dalej
15
2017-12-15 17:00:00

Mikołajkowe PODSUMOWANIE RekreAKCJI 2017

czytaj dalej
16 17
18 19 20
2017-12-20 12:52:50

SAMOOBRONA- KRAV MAGA

czytaj dalej
21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Relacja z VII spotkania KLUBU PODRÓŻNIKA- WARMIA

2016-04-15 12:19:43

W czwartek 14 kwietnia 2016 r. odbyło się ostatnie w III edycji spotkanie w KLUBIE PODRÓŻNIKA. Naszym gościem była pani Urszula Bełza- przewodnik po Warmii i Mazurach. Jej prezentacja zatytułowana była „Nasza WARMIA”.

Mieliśmy okazję spróbować KARMUSZKI. Jest to warmińsko-mazurska zupa gulaszowa, którą przygotowała Ula Dobrzeńska. Smaczna i syta! Po degustacji przejęła stery pani Ula Bełza, która przybliżyła dzieje naszych rodzimych stron. Dowiedzieliśmy się kiedy i w jaki sposób pierwsze ludy zaczęły zajmować terytorium Warmii. Prezentacja miała charakter wykładu. Było widać ogrom wiedzy i doświadczenie pani Uli jako przewodnika. Serdecznie dziękujemy.

 

Aż trudno uwierzyć, że mamy za sobą już trzy edycje KLUBU PODRÓŻNIKA. W tym czasie odbyło się 20 spotkań a naszymi gośćmi było 26 podróżników. Miło nam, że z każdą kolejną prelekcją przybywało odbiorców i tym samym zaczynało brakować krzeseł :) Dziękujemy za okazane zainteresowanie naszą podróżniczą propozycją i wieloma wspólnie spędzonymi, czwartkowymi wieczorami.


Aby zostawić trwałą pamiątkę po tych spotkaniach przygotowałyśmy książeczkę pt. „KULINARNA PRZYGODA”. Znajdziemy w niej nie tylko przepisy na serwowane potrawy, ale również daty spotkań, prelegentów, tytuły prezentacji, zdjęcia oraz krótkie notki. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych przepisów i tym bardziej będą Państwo chcieli uczestniczyć w kolejnych edycjach KLUBU PODRÓŻNIKA. Wydrukowane egzemplarze zostały rozdane podczas tego ostatniego spotkania. Kolejne będzie można otrzymać w VI edycji.


Wersja PDF do pobrania na stronie:

https://drive.google.com/file/d/0B3Npwo5y7HSnREF1bXRqS1JhbHM/view?usp=sharing

 

Na koniec jeszcze podajemy przepis.

 

KARMUSZKA

 

Składniki:

  • 200 g fasoli,

  • 500 g wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka),

  • 40 g tłuszczu,

  • 200 g kapusty,

  • 50 g selera,

  • 100 g pietruszki,

  • 200 g marchwi,

  • 200 g cebuli,

  • mała puszka koncentratu pomidorowego,

  • pół szklanki gęstej śmietany,

  • łyżka mąki, l

  • iść laurowy, pieprz, sól, natka pietruszki

 

Przygotowanie:

  • Fasolę gotujemy do miękkości (po wcześniejszym moczeniu jej w przegotowanej wodzie przez 8 godzin) i pozostawiamy w wywarze.

  • Warzywa kroimy w cienkie krążki, kapustę w dużą kostkę.

  • Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką i obsmażamy na tłuszczu na rumiano.

  • Warzywa i mięso wkładamy do rondla. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy.

  • Polewamy tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa, wlewamy wrzącą wodę.

  • Naczynie przykrywamy i potrawę dusimy na wolnym ogniu.

  • Gdy warzywa i mięso będą miękkie dodajemy ugotowaną fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy i śmietanę, całość zagotowujemy.

  • Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z białym pieczywem.

Smacznego!

 

Ja ze swojej strony bardzo dziękuję Urszuli Dobrzeńskiej za jej ogromny wkład pracy w realizację KLUBU PODRÓŻNIKA. Życzę kolejnych pomysłów i cieszę się na możliwość ich wspólnej realizacji. Uczestnikom spotkań życzę cudownych podróży i do zobaczenia po wakacjach!

Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

zdjęcia:

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #