Relacja z VII spotkania KLUBU PODRÓŻNIKA- WARMIA
W czwartek 14 kwietnia 2016 r. odbyło się ostatnie w III edycji spotkanie w KLUBIE PODRÓŻNIKA. Naszym gościem była pani Urszula Bełza- przewodnik po Warmii i Mazurach. Jej prezentacja zatytułowana była „Nasza WARMIA”.
Mieliśmy okazję spróbować KARMUSZKI. Jest to warmińsko-mazurska zupa gulaszowa, którą przygotowała Ula Dobrzeńska. Smaczna i syta! Po degustacji przejęła stery pani Ula Bełza, która przybliżyła dzieje naszych rodzimych stron. Dowiedzieliśmy się kiedy i w jaki sposób pierwsze ludy zaczęły zajmować terytorium Warmii. Prezentacja miała charakter wykładu. Było widać ogrom wiedzy i doświadczenie pani Uli jako przewodnika. Serdecznie dziękujemy.
Aż trudno uwierzyć, że mamy za sobą już trzy edycje KLUBU PODRÓŻNIKA. W tym czasie odbyło się 20 spotkań a naszymi gośćmi było 26 podróżników. Miło nam, że z każdą kolejną prelekcją przybywało odbiorców i tym samym zaczynało brakować krzeseł :) Dziękujemy za okazane zainteresowanie naszą podróżniczą propozycją i wieloma wspólnie spędzonymi, czwartkowymi wieczorami.
Aby zostawić trwałą pamiątkę po tych spotkaniach przygotowałyśmy książeczkę pt. „KULINARNA PRZYGODA”. Znajdziemy w niej nie tylko przepisy na serwowane potrawy, ale również daty spotkań, prelegentów, tytuły prezentacji, zdjęcia oraz krótkie notki. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych przepisów i tym bardziej będą Państwo chcieli uczestniczyć w kolejnych edycjach KLUBU PODRÓŻNIKA. Wydrukowane egzemplarze zostały rozdane podczas tego ostatniego spotkania. Kolejne będzie można otrzymać w VI edycji.
Wersja PDF do pobrania na stronie:
https://drive.google.com/file/d/0B3Npwo5y7HSnREF1bXRqS1JhbHM/view?usp=sharing
Na koniec jeszcze podajemy przepis.
KARMUSZKA
Składniki:
-
200 g fasoli,
-
500 g wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka),
-
40 g tłuszczu,
-
200 g kapusty,
-
50 g selera,
-
100 g pietruszki,
-
200 g marchwi,
-
200 g cebuli,
-
mała puszka koncentratu pomidorowego,
-
pół szklanki gęstej śmietany,
-
łyżka mąki, l
-
iść laurowy, pieprz, sól, natka pietruszki
Przygotowanie:
-
Fasolę gotujemy do miękkości (po wcześniejszym moczeniu jej w przegotowanej wodzie przez 8 godzin) i pozostawiamy w wywarze.
-
Warzywa kroimy w cienkie krążki, kapustę w dużą kostkę.
-
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką i obsmażamy na tłuszczu na rumiano.
-
Warzywa i mięso wkładamy do rondla. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy.
-
Polewamy tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa, wlewamy wrzącą wodę.
-
Naczynie przykrywamy i potrawę dusimy na wolnym ogniu.
-
Gdy warzywa i mięso będą miękkie dodajemy ugotowaną fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy i śmietanę, całość zagotowujemy.
-
Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z białym pieczywem.
Smacznego!
Ja ze swojej strony bardzo dziękuję Urszuli Dobrzeńskiej za jej ogromny wkład pracy w realizację KLUBU PODRÓŻNIKA. Życzę kolejnych pomysłów i cieszę się na możliwość ich wspólnej realizacji. Uczestnikom spotkań życzę cudownych podróży i do zobaczenia po wakacjach!
Ewelina Sugajska
Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie
zdjęcia: