#
Strona główna

Projekt realizowany przez GOK Stawiguda,
we współpracy z Urzędem Gminy Stawiguda.

# #
Aktywny wypoczynek w gminie Stawiguda

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
25 26 27 28 29 30 1
2
2017-10-02 18:00:00

FITNESS

czytaj dalej
3 4 5 6 7
2017-10-07 11:10:04

IX Integracyjny Rajd Rowerowy Gościńcem Niborskim

czytaj dalej2017-10-07 16:00:00

Wernisaż fotokonkursu „Warmińskie Klimaty 2017”

czytaj dalej
8
9 10
2017-10-10 18:00:00

TRENING FUNKCJONALNY

czytaj dalej
11 12
2017-10-12 18:30:00

KLUB PODRÓŻNIKA- Etiopia

czytaj dalej
13 14 15
16 17 18
2017-10-18 17:00:00

SAMOOBRONA- KRAV MAGA

czytaj dalej
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Relacja z VI spotkania III edycji KLUBU PODRÓŻNIKA- JAPONIA

2016-03-18 13:12:51

W czwartek 17 marca 2016 r. odbyło się przedostatnie spotkanie III edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszymi gośćmi byli rodowici Japończycy pan Yoichi Iida z Kobe oraz pani Natsumi Kobayashi z Tokio.

 

Każde spotkanie w KLUBIE PODRÓŻNIKA to całkowicie nowa jakość. Tym razem poświęciliśmy bardzo dużo uwagi na aspekt kulinarny. Przeważnie większość potraw przygotowywana jest przez panią Urszulę Dobrzańską ze Stowarzyszenia „Tomaszkowo”. Jednak wczoraj ze względu na specyfikę dań poprosiliśmy naszych gości o pomoc. Pan Yoichi wraz z panią Natsumi własnoręcznie przygotowali tzw. sushi cake czyli sushi w postaci „ciast”. Cała operacja rozpoczęła się już od godzin porannych. Efekt w naszym odczuciu powalający. Wszystkie przygotowane „ciasta” wykonane były misternie, precyzyjnie i do tego bardzo smacznie. Ogromnie dziękujemy za poświęcony czas!

 

Aby dalej zgłębiać tajniki kuchni japońskiej planujemy zorganizowanie warsztatów kulinarnych. Nasi goście wyrazili chęć poprowadzenia spotkania, podczas którego będziemy mogli nauczyć się prawidłowo wykonywać m.in. japońskie sushi. Szczegóły wkrótce.

 

Pan Yoichi Iida od 8 lat jest w Polsce. W naszym odczuciu doskonale radzi sobie z językiem polskim, jednak jak sam mówi- wciąż musi się go uczyć. Obecnie mieszka w Olsztynie i pracuje jako lektor języka japońskiego w szkole English Perfect. Co ciekawe przez jakiś czas mieszkał również w Tomaszkowie :)

Podczas prezentacji dzięki wiadomościom z „pierwszej ręki” mogliśmy poznać bliżej Japonię oraz posłuchać języka japońskiego. Oprócz ogólnych wiadomości dowiedzieliśmy się o mentalności Japończyków oraz ich podejściu do życia. Zaskoczył m.in. fakt, że w języku japońskim nie ma zdecydowanie negatywnych odpowiedzi a próba ich użycia odbierana jest za bardzo niegrzeczne zachowanie. Ujmuje również fakt obdarowywania ogromnym szacunkiem ludzi starszych. Jak powiedział Yoichi, to dzięki naszym dziadkom, rodzicom jesteśmy na tym świecie i nigdy nie powinniśmy o tym zapominać. Jeśli chodzi o rozrywki i życie towarzyskie to jest ono raczej spokojne i mało zróżnicowane. Uroczystości obchodzone są przeważnie poza domem, głównie w restauracjach. Może to właśnie dlatego Yoichi tak dobrze czuje się w Polsce?

 

Bardzo dziękujemy naszym gościom za przybycie i poświęcony czas. Liczymy na kolejne nie tylko kulinarne spotkania a klubowiczów już dziś zapraszamy na ostatnie w tej edycji spotkanie, które odbędzie się w połowie kwietnia. Tematem będzie nasza piękna WARMIA.

 

Dla łasuchów podajemy przepis na ciasto przygotowane przez Urszulę Dobrzańską i życzymy smacznego!

Makowiec „ japoński”

 

Składniki:

- 300g maku suchego

- 100g margaryny /masła

- ½ szklanki cukru

- 4 łyżki miodu

- 5 jajek

- 6 łyżek kaszy manny

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 3-4 starte jabłka na tarce jarzynowej (grubsze oczka)

- 1 szklanka rodzynek (przy masie makowej z puszki nie dodajemy rodz.)

- szczypta soli

 

Przygotowanie:

- Mak zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 15 minut.

- Nadmiar wody należy odparować lub odsączyć na sitku.

- Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko.

- Miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

- Dodajemy stopniowo jajka i miód a następnie mieszamy do połączenia składników.

(Można wykorzystać gotową masę makową z puszki- wówczas nie dodajemy tłuszczu tylko jajka– najpierw żółtka potem ubitą na sztywno pianę z białek.)

- Do maku dodajemy masę jajeczną, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, rodzynki i sól.

- Delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

- Ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 24 cm) lub prostokątnej blaszki (25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

- Pieczemy przez 60 minut w 180 C.

- Studzimy stopniowo przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 

Po ostygnięciu polewamy masą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.

 

 


Do zobaczenia,

Ewelina Sugajska

Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie

 

zdjęcia:

 

Projekt „RekreAKCJA- rozwój i promocja turystyki aktywnej w Gminie Stawiguda” dofinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju dla małych projektów.


# # #